Το καλοκαίρι έρχεται... Η κυτταρίτιδα ΠΡΕΠΕΙ να φύγει!

Tuesday, May 7, 2013
Χρόνια πολλά κορίτσια!! Χριστός Ανέστη!!! Ελπίζω να περάσατε υπέροχα αυτές τις μέρες!!

Είχα σκοπό αυτές τις μέρες να σας γράψω τη συνέχεια της "ανακύκλωσης" αλλά δυστυχώς επειδή ετοίμασα τα πράγματα μου τελευταία στιγμή, ξέχασα το πλάνο που είχα ετοιμάσει!

Για να μην μείνουμε χωρίς post τόσες μέρες όμως και επειδή η θερμοκρασία ήδη θυμίζει καλοκαίρι που σημαίνει ότι σε λίγο θα αρχίσουμε τις βουτιές μας στις παραλίες και τα σορτσάκια θα βγουν από τη ντουλάπα, σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα πονεμένο θέμα! Την κυτταρίτιδα...  Υπολογίζεται ότι το 90% των γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα κυτταρίτιδας! Για όσες ανήκουν στο 10% που δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, πρέπει να πω ότι σας ζηλεύω απίστευτα!

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λίπους σε σημεία του σώματος με ανομοιόμορφη σύνδεση του μυϊκού ιστού και το δέρματος. Θεωρείται ως ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο.

Κατηγορίες κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, τη στερεά κυτταρίτιδα και τη σπογγώδη κυτταρίτιδα.

 1. Στερεά κυτταρίτιδα: εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που αθλούνται συστηματικά, δεν είναι εύκολα ορατή με γυμνό μάτι αλλά αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα, αφού προσκολλάται στον μυϊκό ιστό.

 2. Σπογγώδης κυτταρίτιδα: βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργεί τα γνωστά "εξογκώματα" και "βαθουλώματα" στις περιοχές που προσβάλει. Είναι συνήθως εύκολα ορατή και αντιμετωπίζεται ευκολότερα.

Στάδια κυτταρίτιδας

Υπάρχουν τέσσερα στάδια κυτταρίτιδας, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

 1. Πρώτο στάδιο: στο στάδιο αυτό η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι και δεν εμφανίζει κανένα άλλο σύμπτωμα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην επιδερμίδα μπορούν να εντοπιστούν μικροσκοπικά από γιατρό.

 2. Δεύτερο στάδιο: στο στάδιο αυτό η πάσχουσα περιοχή αρχίζει να εμφανίζει ωχρότητα και μειωμένη ελαστικότητα, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται αλλαγή στη θερμοκρασία της περιοχής που είναι χαμηλότερη απ'ότι συνήθως. Μικροσκοπικά ο γιατρός είναι σε θέση να παρατηρήσει αντίστοιχες αλλαγές στην επιδερμίδα, όπως και στο πρώτο στάδιο.

 3. Τρίτο στάδιο: κατά το στάδιο αυτό εμφανίζεται η όψη φλοιού πορτοκαλιού που γίνεται εμφανής με γυμνό μάτι. Η πάσχουσα περιοχή γίνεται πιο άγρια και χάνει την ελαστικότητά της, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά του δεύτερου σταδίου (ωχρότητα και μειωμένη θερμοκρασία).

 4. Τέταρτο στάδιο: στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο εμφανίζονται όλα τα παραπάνω συμπτώματα (ωχρότητα, έλλειψη ελαστικότητας, μειωμένη θερμοκρασία στην περιοχή, όψη φλοιού πορτοκαλιού) αλλά ταυτόχρονα παρατηρούνται και κυματοειδείς ανωμαλίες στην πάσχουσα περιοχή. Πολλές φορές τα βαθουλώματα που δημιουργούνται είναι επώδυνα, ιδιαίτερα μετά από έντονη ορθοστασία.

Πού μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα;

Παρόλο που η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ολόκληρο το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο, τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι:

 • μηροί
 • γλουτοί
 • στομάχι
 • γάμπες
 • μπράτσα
 • κοιλιά

Αίτια κυτταρίτιδας

 1. Οι ορμόνες και κυρίως τα οιστρογόνα σύμφωνα με τους επιστήμονες επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Γι' αυτό και η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πιο σπάνια στους άντρες απ'ότι στις γυναίκες.

 2. Η διατροφή που ακολουθούμε παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρίτιδα. Διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά, υδατάνθρακες και αλάτι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

 3. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης και το στρες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας ή να επιδεινώσουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

 4. Τα στενά ρούχα εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

 5. Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμη λόγος για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την κυτταρίτιδα και μπορούν να περάσουν από τη μια γενιά στις επόμενες.


Αντιμετώπιση

Για την κληρονομικότητα και τις ορμόνες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε! Αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, αλλά αποφεύγοντας τις αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες και να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας!

Μειώνοντας την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχονται σε τροφές όπως το κρέας, τα τηγανητά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούμε να μειώσουμε και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τα λιπαρά αυτά οξέα μπορούν να αντικατασταθούν μερικώς με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, σε άλλα φυτικά έλαια και σε λιπαρά ψάρια.

Μειώστε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχονται σε αμυλούχες τροφές και φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν παράλληλα τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να επιδεινώσει σε ένα βαθμό την κυτταρίτιδα. Με άλλα λόγια ξεχάστε τα αναψυκτικά που πίνατε μέχρι τώρα, τα μπισκότα και τις πάστες και "επενδύστε" σε φρούτα, φυσικούς χυμούς και λαχανικά! Ο οργανισμός μας άλλωστε χρειάζεται καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών! Ειδικά τα πορτοκάλια, τα μούρα, το πεπόνι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα φασολάκια θεωρούνται τροφές που δρουν κατά της κυτταρίτιδας!

Μειώστε το αλάτι που προκαλεί κατακράτηση υγρών! Άρα πατατάκια, γαριδάκια κλπ θα πρέπει να γίνουν παρελθόν! Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υπότασης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα!

Πιείτε νεράκι! Δεν χρειάζεται κάθε άνθρωπος την ίδια ποσότητα νερού και το 1,5 λίτρο ημερησίως είναι στην ουσία μια προσέγγιση. Θα πρέπει να πίνουμε περίπου 0.03 λίτρα νερού για κάθε κιλό! Για παράδειγμα αν ζυγίζετε 50 κιλά θα πρέπει να πίνετε περίπου 1,65 λίτρα νερό κάθε μέρα!

Βάλτε στην καθημερινότητα σας το πράσινο τσάι και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες! Είναι πλούσιο σε κατεχίνες και φαίνεται να συμβάλει στην καύση των θερμίδων! Πολλά αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στην κανέλα, το ginger και τα κρεμμύδια!

Κόψτε το κάπνισμα! Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, καταστρέφοντας τους πνεύμονες και για το χημικό, θανατηφόρο "κοκτέιλ" που περιέχει! Πέρα από αυτά όμως επιταχύνει την γήρανση του δέρματος αφού καταστρέφει το κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή του υαλουρονικού οξέος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κυτταρίτιδας! Ένας ακόμη λόγος να το κόψετε λοιπόν!

Μειώστε στο ελάχιστο τα αλκοολούχα ποτά! Το αλκοόλ επηρεάζει την ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί κατακράτηση υγρών όπως και το αλάτι! 

Προσπαθήστε να αλλάξετε τρόπο ζωής και να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας! Η άσκηση βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, συμβάλει στη διατήρηση ή και στη μείωση του σωματικού βάρους και αιματώνει καλύτερα τους ιστούς! Μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή να πηγαίνετε για περπάτημα! Μπορείτε να το συνδυάσετε και με μια βόλτα στα μαγαζιά για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα! :D

Τέλος, κάντε απολέπιση και μασάζ με κυκλικές κινήσεις στις περιοχές που έχουν κυτταρίτιδα! Με αυτόν τον τρόπο διεγείρεται η κυκλοφορία και διαλύονται τα υγρά που βρίσκονται κάτω από το δέρμα!

Όλες αυτές οι συμβουλές μας αφορούν όλους μας, είτε έχουμε κυτταρίτιδα, είτε όχι! Στο επόμενο post θα σας γράψω σπιτικές και μη συνταγές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας! Περιμένω να ακούσω και τους τρόπους που χρησιμοποιείτε εσείς για να μειώσετε ή να προλάβετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας!

Stay tuned! :D

2 comments :

Unknown said...

Ατιμη κυτταρίτιδα!!πολύ ενημερωτικό το πόστ σου!!
Ευχαριστώ για την εγγραφή σου!

Christine said...

Σ'ευχαριστώ!! Και για το comment και για την εγγραφή! :D

Post a Comment